STK Drenthe, Hof van Parijs 10-c, 9403 DA ASSEN,
(0592) 74 93 14, post@stk-drenthe.nl

Wet Arbeidsmarkt in Balans (vervolginformatie)

Vorige keer al op hoofdlijnen de belangrijkste wijzigingen genoemd.

We gaan nu met een aantal voorbeelden in op een aantal situaties:

 • Een trainer heeft een contract voor bepaalde tijd van 1-6-2019 t/m 31-5-2020.

  >> Per 1-1-2020 geldt het hoge WW tarief.
  >> Per 31-5-2020 dient een transitievergoeding betaald te worden indien het contract op initiatief van de werkgever geen vervolg krijgt.

  Er wordt een vervolgcontract per 1-6-2020 aangevraagd. Een vervolgcontract voor bepaalde tijd levert wederom een hoog WW tarief op. Een vervolgcontract voor onbepaalde tijd levert het lage WW tarief op, wel zal dit contract dan niet op een einddatum van rechtswege eindigen zoals een contract voor bepaalde tijd dit wel doet. Het verschil in tarief is 5%. Overweeg de verschillende aspecten.

 • Een trainer heeft een contract voor onbepaalde tijd voor 3 uur per week.

  >> Per 1-1-2020 geldt het lage WW tarief

  Op 1-12-2020 geeft de vereniging door dat de trainer een nabetaling moet hebben omdat hij elke week een uur en soms 1,5 uur extra heeft gewerkt. Er wordt hem 60 uur nabetaald. Doordat de trainer meer dan 30% β€œflexibele”uren heeft gehad geldt dat de trainer feitelijk structureel te weinig uren vast op contract heeft, hierdoor geldt een sanctie, namelijk dat over het volledige dienstverband met terugwerkende kracht het hoge WW percentage moet worden betaald. Wanneer deze trainer een vast contract heeft van 4 uur per week en er worden hem nog 8 uur nabetaald, geldt over al deze uren het lage WW-tarief.

 • Een zwembadmedewerker heeft 2 contracten. 1 vast contract (voor onbepaalde tijd voor 20 uur) en 1 oproepcontract voor het opvangen van pieken zoals bijvoorbeeld ook in de horeca erg gebruikelijk is.

  Let op dat het flexibele contract niet meer dan 30% van de uren van het vaste contract overschrijdt, anders ontstaat de situatie van voorbeeld 2, maar door deze constructie kan er wel een laag tarief WW gelden over de vaste uren en een hoog tarief over de uren van het oproepcontract, zelfs al dit bijvoorbeeld 4 uur per week zou zijn.

  Wanneer je een min-max contract had aangeboden van 20 tot 24 uur, zouden er over alle uren het hoge WW-tarief moeten worden geheven omdat dit contract geen vaste arbeidsomvang heeft.

Heb je vragen over jouw situatie neem contact met ons op.

Uiteraard zal het bureau met je meedenken om het niet onnodig duur te maken, echter moeten wij ons ook te houden aan de nieuwe wet en regelgeving en daarom kan het zo zijn dat de kosten van het hebben van personeel per 1-1-2020 duurder gaat worden.

Sommige contracten lenen zich immers niet voor onbepaalde tijd, hierbij te denken aan openluchtzwembaden, tennis op gravel en voetbaltrainers……

Laat u door ons bureau informeren over de bij u geldende situatie !

"Wet Arbeidsmarkt in Balans "